Nutritie

            În România, conform datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică şi Centrul de Calcul, Statistică Sanitară şi Documentare Medicală, principalele cauze de deces sunt reprezentate de boli ale aparatului cardio-vascular, tumori, boli ale aparatului digestiv, boli ale aparatului respirator. Majoritatea acestor afecţiuni se corelează cu factori de risc comportamentali la nivelul populaţiei. Afecţiunile cardiovasculare pot fi induse la vârste mai tinere sau agravate considerabil de fumat, regim alimentar bogat în grăsimi, diete nevalidate de specialisti,  sedentarism, obezitate .  Multi oameni au constatat pe propria piele ca regimurile de slabire propuse de reviste, internet, vecini ,diferite persone asa  numite ‘’ specialisti in nutritie  nu functioneaza. Acest lucru se intampla pentru ca oamenii reactioneaza diferit la consumul de alimente care permit unora sa piarda din greutate, in timp ce pe altii, dimpotriva, ii ingrasa, sau produc anumite dezechilibre in organism.  Autorităţile sanitare estimează că peste 50% din populaţia României este supraponderală, reprezentând un important factor de risc pentru afecţiuni ale aparatelor cardiovascular şi locomotor.

Ce trebuie sa contina o alimentatie corecta?

            Din alimentatia zilnica cel putin jumatate trebuie sa fie formata din alimente vii, naturale, integrale, adica: fructe, legume, seminte, nuci, germeni. Restul pot fi alimente pe care le pregatim in casa sau le cumparam. Dar atentie mare la alimentele cumparate( industriale, rafinate, aditivate, conservate etc.  Majoritatea persoanelor cu probleme de greutate apeleaza la diete hiperproteice ( cu consum ridicat de carne) vazand rezultate miraculose ale acestora la TV sau la prieteni nestiind ca un consum ridicat de proteine produce modificari la nivelul metabolismului si  sunt predispusi la dezvoltarea  afectiunilor cardiovasculare, diabet si chiar obezitate.   Aportul mare de proteine animale favorizeaza si aparitia gutei. Aceasta boala se caracterizeaza prin dureri mari la nivelul articulatiilor. De obicei, carnea de animal tanar precum vitel duce la secretia de acid uric.

"Pastile de slabit"

            Pastilele de slăbit sunt o ofertă irezistibilă pentru mulţi dintre cei aflaţi în pragul disperării. Internetul este plin de reclame care promovează pilule miraculoase.  Majoritatea reclamelor promoveaza produsele ca fiind 100% naturale si fara efecte adverse, dar pe langa ca nu sunt obtinute natural contin si substante foarte daunatoare organismului. Majoritatea se elibereaza fara reteta si persoanele nu cer sfatul specialistului inainte de a apela la ceastea.

            Cele mai multe dintre aceste pastile de slabit funcționeaza pe două principii: fie inhiba pofta de mancare și prelungesc senzația de sațietate, fie provoacă un proces puternic de deshidratare care conduce la pierderea nutrientilor esentiali pentru o buna functionare a organismului.

            Soluţia este cu atât mai tentantă atunci când vedetele o recomandă. Vazand rezultate miraculoase la televizor pacienti apeleaza la acele pastile chinezesti care dupa 1-2 zile senzatia de foame dispare si kilogramele scad vazand cu ochii. Ceea ce nu stiu consumatorii este ca acele medicamente contin printre altele  substante periculoase organismului si anume: sibutramina care inhiba apetitul si afecteaza neurotransmitatorii de la nivelul creierului si amfetamina care afecteaza cordul si vasele de sange.

Dieteticienii, alături de scoala, de medici, de psihologi si de autoritati, au o dublă responsabilitate pentru a imbunatăți obiceiurile de alimentatie: furnizand educatia alimentara.

Articol adaugat in: 04-07-2017
Vizualizari: 2859

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Afla detalii aici.

Poti descarca formularul standard in format pdf de aici, il poti completa si ulterior trimite la adresa sau poti completa formularul de mai jos:

 
 
* Sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal de catre Cabinet Medical Boana s.r.l. in conformitate cu Politica de confidentialitate