Ecografie

Clinica Medicaltop Bacau - cabinete medicale specializate - Ecografie

Ecografia este folosita in medicina pentru vizualizarea partilor corpului uman, pentru studierea organelor si cautarea anomaliilor in structura lor.


Ecografia este astazi o metoda accesibila pe scara larga, iar examenul ecografic face parte dintre investigatiile de rutina.

Ecografia utilizeaza unde de inalta frecventa, numite ultrasunete. Ele sunt folosite, de exemplu, pentru masurarea profunzimii oceanelor: unda, transmisa de o sonda, traverseaza apa si ajunge in planul solid, la fundul apei, iar ecoul creat este analizat de un aparat standardizat, care ii da masura.
Acest principiu, aplicat asupra unui organism viu, da rezultate diferite in functie de consistenta tesutului (lichid sau solid) care creeaza ecoul. Undele sunt traduse si convertite in imagini, afisate pe un ecran si inregistrate. Astfel, imaginile pot fi imprimate. Astazi, aceste aparate dau imagini de inalta calitate, iar unele permit chiar vizualizarea organelor in spatiu, in 3 dimensiuni (3D).

Cum se face o ecografie?

Tehnica consta in trecerea unei sonde pe deasupra pielii, sonda care trimite ultrasunete ce sunt reflectate de diferitele tesuturi intalnite in calea ei. Imaginile sunt transmise apoi pe un ecran de calculator. 
Sondele sunt diferite in functie de organul ce trebuie studiat. Se foloseste si un gel apos, care faciliteaza contactul sondei cu pielea sau cu mucoasele. Ecografia se practica in general pe pacientul lungit pe spate.
Acest examen este complet nedureros si nu are nicio contraindicatie.

Ecografiile in obstetrica - ginecologie

Ecografia obstetrica este necesara pentru studierea fatului: dezvoltare, activitate cardiaca, miscari, eventuale malformatii. Inainte de ecografie, mamica trebuie sa bea multa apa pentru a avea vezica plina: astfel, ultrasunetele vor trece mult mai bine.
In ginecologie, ecografiile sunt adesea prescrise pentru vizualizarea organelor genitale, de exemplu ale ovarelor, in cautarea unui chist, sau pentru vizualizarea uterului in cautarea unui fibrom.
Se poate folosi fie o sonda abdomino-pelvina, pe care medicul o va trece pe pielea abdomenului, fie o sonda vaginala ce este introdusa in vagin, pentru o mai buna vizualizare a organelor genitale.

Alte indicatii ale ecografiei

Cu ajutorul ecografiei se pot studia si alte organe, precum: vezica biliara, ficatul, tiroida, ganglionii, dar si aparatul locomotor: muschii, articulatiile, tendoanele, ligamente. Ecografia este o metoda de investigatie si pentru examinarea aparatului genital barbatesc.
Exista si ecografii care folosesc o substanta de contrast. Aceasta substanta se injecteaza in vene cu cateva minute inainte de examen. Procedeul acesta este folosit mai ales pentru examinarea ficatului, dar si a arterelor creierului. Injectarea acestui agent de contrast poate produce efecte indezirabile (cazuri rare).

Personal specializat:

DR. ANDREI BRANISTE

MEDIC SPECIALIST CARDIOLOGIE


Orar clinica:


Marti: 15.00 - 19.00
Vineri: 15.00 - 19.00

DR. GABRIELA MANOLACHE

MEDIC PRIMAR GASTROENTEROLOGIE, SPECIALIST MEDICINA INTERNA

Orar clinica:

Miercuri si Vineri: 16.30 - 19.00

DR. GABRIELA PARLOG

MEDIC PRIMAR MEDICINA INTERNA, SPECIALIST GASTRO-ENTEROLOGIE, COMPETENTA ECOGRAFIE, DOCTOR IN STIINTE MEDICALE

Orar clinica:

Luni: 15:00 - 19:00
Marti: 08:00 - 16:00
Miercuri: 09:00 - 15:00
Joi: 09:00 - 12:00
Vineri: 08:00 - 16:00

DR. IONUT AXINTE

MEDIC SPECIALIST BOLI INTERNE, COMPETENTA IN ECOCARDIOGRAFIE
MEDIC SPECIALIST CARDIOLOGIE


Orar clinica:


Luni: 08.00 - 16.00
Miercuri: 08.00 - 12.00
Joi: 08.00 - 16.00

DR. SORIN BOANA

MEDIC SPECIALIST CARDIOLOGIE
MEDIC PRIMAR BOLI INTERNE

Orar clinica:

Luni, Miercuri, Joi - 15.00 -19.00
Marti, Vineri - 09.00 -13.00

 

DR. VALENTIN BRATU

MEDIC PRIMAR BOLI INTERNE

Orar clinica:

Luni, Marti, Joi - 08.30 - 12.30 / 14.30 - 16.30
Miercuri, Vineri - 08.30 - 12.30

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Afla detalii aici.

Poti descarca formularul standard in format pdf de aici, il poti completa si ulterior trimite la adresa sau poti completa formularul de mai jos:

 
 
* Sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal de catre Cabinet Medical Boana s.r.l. in conformitate cu Politica de confidentialitate