Incepe gradinita/scoala… incepe perioada infectiior respiratorii acute

            Este bine cunoscut faptul ca in colectivitate (la cresa/ gradinita/ scoala)  frecventa infectiilor respiratorii este crescuta. De aceea, este bine sa ne invatam copilasul  de la o varsta cat mai mica, sa se spele pe maini cu apa si sapun, cat mai des posibil , mai ales atunci cand este la gradinita sau la scoala. De asemenea, trebuie sa ii explicam ca nu trebuie sa foloseasca lingura, furculita sau cana colegului, astfel incat sa evitam pe cat posibil transmiterea microbilor de la un copil la celalalt.

In plus, puteti sa ajutati  la intarirea imunitatii copilului pe cale naturala printr-un aport suplimentar de vitamina C , care se gaseste in citrice (portocale , madarine, clementine, pomelo, lamaie).

In cazul in care apare nasul infundat , nu gresiti cu nimic daca ii puneti cateva picaturi de ser fiziologic sau apa de mare in nas,

Este foarte important sa suplimentati aportul de lichide ale copilasului(cu ceai , suc natural de fructe/legume, apa, compot sau supa), iar temperatura in camera acestuia sa nu depaseasca 22-23 ºC.



Ce facem atunci cand apare febra?


            Indiferent de varsta copilasului ar trebui sa avem in casa un termometru si un medicament pentru scaderea temperaturii (numit antitermic).

            Valorile normale ale temperaturii , care se monitorizeaza intrarectal (in fundulet) la sugari si copii mici , sunt  36,1 - 37,5 ºC. Se defineste febra - o temperatura peste 38 ºC la copilul  cu varsta intre 0 si 3 luni si peste 38,2ºC la copilul  cu varsta intre 3 si 24 luni. Temperatura axilara ( luata sub brat) este cu aproximativ 0.5-1 º C mai mica decat cea luata in fundulet si cu aprox. 0,5 ºC mai mica decat cea timpanica (luata in ureche) sau decat cea orala.  Temperatura corpului variaza  in functie de varsta, de momentul zilei, de activitatea fizica, de alimentatie (alimentele calde pot creste temperatura corpului), de  imbracaminte , de temperatura mediului ambiant si de diferite situatii  cum ar fi  eruptia dentara .                     

            Cresterea temperaturii corpului (pana la anumite valori!) are efecte pozitive, accelerand reactii de aparare in corp  si impiedicand inmultirea microbilor. Cand temperatura corpului este foarte ridicata, reactiile de aparare ale corpului sunt perturbate si in plus pot aparea convulsiile febrile .

            Medicamentele folosite pentru scaderea temperaturii sunt disponibile in farmacii sub diverse forme : siropuri, supozitoare sau comprimate. Cele mai folosite substante utilizate in acest scop sunt acetaminofenul (cunoscut sub numele de paracetamol, panadol, calpol) si  ibuprofenul  (cunoscut sub nume ca Algin, Nurofen , Brufen, Mig , Paduden).  Foarte important este faptul ca iburpofenul nu se administreaza la sugarii cu varsta sub 3 luni!  Intervalul de timp la care se pot repeta administrarile in cazul reaparitiei febrei sunt de 4-6 ore la paracetamol si de 6-8 ore in cazul ibuprofenului. Pentru scaderea ftemperaturii se poate aplica  pe burtica o pelinca /prosop curate imnuiate in apa (la temperatura camerei !) , care dupa 5 minute se scutura pentru a se raci (stand pe burtica fierbinte  acestea se incalzesc).

            Tot pentru scaderea temperaturii se poate folosi algocalminul ( gasit sub forma de picaturi ,comprimate si supozitoare-Novocalmin) , cu mentiunea ca acesta se poate administra doar daca celelalte medicamente folosite nu au scazut temperatura corpului copilului  si din contra aceasta a crescut!! Aceste lucru se observa luandu-i temperatura copilului la 15-20 min de la administrarea primului medicament . Foarte important este de retinut faptul ca algocalminul este  un medicament de rezerva ( si nu de prima intentie!) si se foloseste cu prudenta, deoarece are efecte secundare serioase si de aceea el se elibereaza de la farmacie doar pe baza de reteta .

            Medicamentele mentionate mai sus se adminstreaza  DOAR in cazul in care apare febra si nu preventiv, deoarece orice medicament introdus in organism are atat efecte pozitive cat si efecte negative  (toxice).

Este foarte important sa retinem valorile temperaturii (atentie - temperatura nu se ia cu mana pe fruntea copilului! ) si de asemenea cat de frecvent  se repeta. In conditiile in care febra depaseste 3 zile este  necesar un consult medical!

            Atunci cand copilasul are febra, acesta necesita un supliment de lichide (apa, ceai , supa, compot) pentru a inlocui pierderile.


Administrarea antibioticului nu scade febra!

            Febra este o reactie a organismului care poate avea  cauze infectioase, dar si cauze neinfectioase (cum ar fi inflamatiile, bolile autoimune, cancerele si altele ).

            Mentionam ca bolile infectioase sunt produse de 4 categorii de microbi: (1) bacterii (singurele care necesita tratament antibiotic pentru a fi omorate !);  (2) virusuri (care determina boli precum hepatita, gripa si care nu sunt  omorate de antibiotice!), (3) paraziti si  (4) ciuperci (pentru fiecare existand tratament specific).

            De aceea, nu orice febra se trateaza cu antibiotic!  Aceasta decizie o ia medicul dupa ce consulta copilul.  Aproximativ 70% din raceli sunt produse de virusuri, ceea ce inseamna ca nu vor necesita tratament antibiotic, ci doar medicamente pentru scaderea febrei , aport suplimentar de lichide si alte ingrijiri destinate tratarii simptomatomelor.

            Prin urmare, daca un copil face febra in primul rand trebuie sa ii luati temperatura , iar daca aceasta este peste limitele mentionate , atunci ii veti administra un medicament pentru scaderea febrei  dupa dozele recomandate (corespunzatoare greutatii si varstei copilului). Intr-adevar antibioticul omoara bacteriile care au produs infectia si implicit febra va scadea, dar nu datorita acestuia, ci datorita efectului sau asupra bacteriilor. Infectia nu poate fi distrusa dintr-o singura administrare si de aceea febra poate reaparea in ciuda faptului ca  bebelusul a primit una sau doua doze de antibiotic.        

            Concluzia este ca nu antibioticul scade febra in mod direct, ci medicamentele cunoscute cu aceste efect (ibuprofenul , paracetamolul) !


Ce facem cand apare tusea?


            Tusea poate fi seaca sau umeda (productiva sau cu secretii),  iar fiecare forma necesita un alt tratament. Tusea poate sa apara atat cand copilul are o raceala obisnuita, comuna (guturai), dar si atunci cand are raceala la plamani si de aceea acest simptom nu trebuie tratat dupa cum ne recomanda alta persoana decat medicul!

            Tusea seaca sau tusea productiva (cu secretii) care este frecventa necesita neaparat consult la medic! Nu administrati siropul de tuse pe care si vecina sau colega dumneavoastra l-a folosit atunci cand copilul ei tusea la fel, pentru ca fiecare persoana are o alta boala si un alt mod de reactie al organismului.  Deoarece siropurile de tuse sunt de mai multe feluri, atunci cand administrati un medicament fara recomandarea medicului  puteti sa faceti mai mult rau decat bine !Medicul trebuie sa decida ce fel de medicament trebuie administrat dupa ce a consultat copilul!

Articol adaugat in: 04-07-2017
Vizualizari: 3402

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Afla detalii aici.

Poti descarca formularul standard in format pdf de aici, il poti completa si ulterior trimite la adresa sau poti completa formularul de mai jos:

 
 
* Sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal de catre Cabinet Medical Boana s.r.l. in conformitate cu Politica de confidentialitate