Hepatitele virale

Cauzate de virusuri, hepatitele virale reprezinta inflamatia ficatului, ale carui celule distruse nu-si mai pot indeplini in totalitate functiile.

Hepatit virala este o boala cu evolutie indelungata(1 sau 2 luni).

In principal, exista 5 tipuri :A, B, C, D, si E cauzate de virusuri diferite.

Virusul A este responsabil de hepatita A, cea mai inofensiva si cea mai frecventa, a carei transmitere se face prin consumul alimentelor, in special al fructelor de mare si al apei potabile poluate cu fecalele persoanelor infectate. Perioada de incubatie este intre 2 si 6 saptamani. Hepatita A se intalneste cu precadere in tarile in curs de dezvoltare. Cu cat nivelul unei tari este mai ridicat, cu atat mai reduse sunt riscurile de infectie cu virusul hepatitei A.Totusi epidemii pot surveni intotdeauna, de exemplu in cazul conflictelor armate sau in urma catastrofelor naturale.


Virusul B este responsabil de hepatita B, mai putin inofensiva decat hepatita A, deoarece ea se poate prelungi mai mult de 6 luni si se poate croniciza (in medie intre 3 si 5%din cazuri).El se transmite pe cale sexuala si pe cale sangvina. De asemenea, virusul se mai poate transmite in timpul sarcinii prin intermediul placentei de la femeia insarcinata la copil. Perioada de iincubatie este, in general, de 45 pana la 90 de zile.

Virusul C, responsabil de hepatita C, se aseamana cu virusul hepatitei B, atat prin modul de transmitere (sexuala, sangvina, transplacentara), cat si prin riscul cronicizarii bolii

Virusul D nu se poate dezvolta decat la o persoana care are sau a avut hepatita B.

Virusul E a fost identificat in 1988. El a stat la originea unor epidemii in mai multe regiuni ale lumii.

Si alte virusuri pot afecta ficatul : virusul mononucleozei infectioase, citomegalovirusul, virusul rubeolei si al febrei galbene.

SIMPTOME:

Oricare ar fi virusul in cauza, hepatita poate trece neobservata. Riscul rezida deci in faptul ca persoanele infectate transmit boala anturajului, fara sa o stie. Cel mai frecvent insa, hepatita debuteaza prin semne care ne fac sa ne gandim la o gripa, adica febra, astenie marcata, cefalee si stare de curbatura. Dupa o saptamana apara coloratie galbena a pielii si a sclerei(albul ochiului). Bolnavii constata ca urinele sunt inchise la culoare si iar scaunele- anormal de deschise la culoare. Bolnavii mai prezinta astenie fizica, lipsa poftei de mancare si greata. In general, hepatita virala se vindeca spontan.

COMPLICATII:

Compplicatiile in hepatita A sunt cu totul exceptionale. In schimb, riscul de trecere intr-o forma cronica este mult mai mare pentru hepatitele B, C, D, si E cu persistenta simptomelor si a modificarilor probelor sangvine timp mai mult de 6 luni.Riscul acestor hepatite cronice rezida in faptul ca pot evolua spre o ciroza hepatica dupa o perioada de timp mai mult sau mai putin indelungata si pot conduce la aparitie unui cancer hepatic.

Exista 2 vaccinuri care asigura o protectie perfecta impotriva hepatitelor virale A si B. Aceste vaccinuri sunt recomandate in special persoanelor expuse la infectii(personal medical, heterosexuali si homosexuali cu numerosi parteneri), precum si celor care calatoresc in zonele cu risc (Africa, Asia, America de Sud). Dar ca masura de precautie, toata lumea isi poate face vaccinul.

Articol adaugat in: 13-08-2019
Vizualizari: 2122

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Afla detalii aici.

Poti descarca formularul standard in format pdf de aici, il poti completa si ulterior trimite la adresa sau poti completa formularul de mai jos:

 
 
* Sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal de catre Cabinet Medical Boana s.r.l. in conformitate cu Politica de confidentialitate