Fumatul: cum il oprim

Este bine stabilit faptul ca fumatul constituie o grava amenintare la adresa sanatatii publice. In intreaga lume, exista la ora actuala 1.1 miliarde de fumatori. In tarile dezvoltate, 41% dintre barbati si 21% dintre femei fumeaza in mod regulat. In tarile in curs de dezvoltare, 50% dintre barbati si 8% dintre femei fumeaza. In fiecare an, se fumeaza cca 6000 miliarde de tigari. In aceste conditii, in fiecare an, se produc in lume 3.000.000 de decese datorate tutunului. In Romania, exista astazi peste 10.000.000 de fumatori. Date statistice confirma mereu ca tutunul este drogul cel mai de temut din lume. Date recente confirma faptul ca riscurile legate de tabagism sunt cu mult mai mari decat se credea pana acum, indeosebi atunci cand fumatul este prezent inca din adolescenta.


Din nefericire, exista o multime de efecte negative datorita fumatului:

  • Fumatorii se imbolnavesc mult mai des de cancer al cavitatii bucale, laringelui, esofagului, stomacului, pancreasului, vezicii urinare, rinichilor, si colului uterin decat nefumatorii.
  • Emfizemul pulmonar, o alta consecinta nefasta a fumatului, distruge tesutul pulmonar, ducand in cele din urma la moarte prin sufocare.
  • Ulcerele gastrice si duodenale sunt cu 60% mai frecvente la fumatori
  • Fumatul favorizeaza pierderea calciului din oase, accelerand procesul de rarefiere a acestuia, fenomen numit osteoporoza.
  • Fumatul in timpul graviditatii are consecinte negative asupra dezvoltarii fetale si creste riscul mortii dupa nastere.

Peste 80% din cancerele pulmonare si 50% din cancerele vezicii urinare ar putea fi prevenite, daca persoanele in cauza s-ar lasa de fumat.

Cei care se lasa de fumat incep sa se vindece aproape imediat. Pe masura ce nicotina si monoxidul de carbon sunt eliminate din organism, riscul de imbolnavire cardiovasculara legat de fumat scade dramatic. In ceea ce priveste riscul imbolnavirii de cancer, acesta scade mai lent, pericolul fiind tot mai mic, pe masura ce saptamanile si lunile trec.

Daca unele persoane reusesc sa se dezintoxice fara niciun ajutor, majoritatea recurg la un ajutor sub forma de substituienti de tutun, la acupunctura, la auriculoterapie.

Eliberati doar pe baza de retete medicale, substituientii de tutun se prezinta sub forma de timbre transdermice sau guma de mestecat ce contin nicotina cu concentratii diferite. Scopul administrarii acestor medicamente este acela de a ajuta pacientul sa-si infranga dorinta de a fuma prin reducerea treptata a cantitatii de nicotina eliberata, pana la dezintoxicarea completa. Dozarea medicamentului, adaptata la obiceiurile tabagice ale fumatorului, este determinata printr-un test de dependenta la nicotina. In toate cazurile, substituientii de nicotina necesita oprirea totala a fumatului, deoarece fumatul amplifica efectele nicotinei si poate provoca greata, dureri de cap si palpitatii.

Substituientii tutunului au un procent de reusita superior cifrei de 50%. Celelalte metode nu au facut niciodata obiectul evaluarilor riguroase; e dificil sa fie apreciate. Unele estimari avanseaza cifra de 25%. Desi exista numeroase cazuri de reluare a fumatului, tentativele de renuntare reprezinta indicatorul unei motivatii puternice si preced deseori oprirea definitiva a fumatului. S-a observat intr-adevar ca cea de-a doua incercare da rezultate mai satisfacatoare decat prima. In plus, statisticile arata ca, dupa primul an de abstinenta, riscurile de recidiva sunt reduse, intre 4 si 5%.

Articol adaugat in: 12-08-2019
Vizualizari: 2288

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Afla detalii aici.

Poti descarca formularul standard in format pdf de aici, il poti completa si ulterior trimite la adresa sau poti completa formularul de mai jos:

 
 
* Sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal de catre Cabinet Medical Boana s.r.l. in conformitate cu Politica de confidentialitate